Hieronder vindt u een handleiding dat u loodst doorheen de stappen die u moet ondernemen om een optimaal resultaat te bekomen bij het gebruiken van Liquid Membrane.

VOORBEREIDING

Liquid Membrane wordt enkel gebruikt in droge weersomstandigheden bij minimaal 5° C, en zorg er steeds voor dat de temperatuur doorheen de applicatie boven de 5° C blijft. De oppervlakte moet volledig proper, droog, structureel stevig en beveiligd zijn. Er mogen geen losliggende materialen bevonden worden op het oppervlak. Ecoproof raadt aan een hogedrukreiniger te gebruiken om alle te behandelen delen proper te maken. Schrob het oppervlak grondig en verwijder al het overtollige water. Verwijder alle blazen zodat het vocht kan vrijkomen, nog voor het product aan te brengen. Zorg ervoor dat de vlakte droog is.

BENODIGDHEDEN

 • Liquid Membrane (eventueel Flood Coat, Top Coat en/of Leislag)
 • Geotextile (voor hoeken, naden en overbrugging)
 • Borstel/roller/spatel of airless spuitsysteem

UITVOERING LIQUID MEMBRANE

De inhoud van Liquid Membrane handmatig roeren en rechtstreeks aanbrengen met een borstel, roller of spatel. Een eerste laag wordt aangebracht en gelijk verdeeld. Wanneer de eerste laag handdroog is, wordt een tweede laag aangebracht. De hoeveelheid hangt af van de ondergrond dat moet behandeld worden (zie tabblad “hoeveelheid”). Na 24 uur mag het oppervlak in aanraking komen met water of regen.

Tip1: Tijdens de uitvoering zorgt men er best voor dat de borstel en roller tijdens het gebruik wordt ingedompeld in de emmer om uitharding te voorkomen.

Tip2: Strooi cementpoeder tussen de lagen als er over het oppervlak gelopen moet worden. Keer het overtollige cementpoeder weg zodat de tweede laag hecht op de eerste laag.

Tip3: Gebruik Geotextiel bij hoeken, kieren, spleten, naden en overbruggingen (zie tabblad “gebruik geotextiel”).

Tip4: Indien de onderlaag zuigend is kan er best een eerste laag Flood Coat gebruikt worden alvorens Liquid Membrane te gebruiken.

GEBRUIK GEOTEXTIEL

Geotextiel wordt gebruikt voor de versteviging van het te behandelen oppervlak. Bij hoeken, kieren, spleten, naden en overbruggingen is dit noodzakelijk. Na het aanbrengen van de eerste laag Liquid Membrane, wordt onmiddellijk de Geotextiel geplaatst. Zorg ervoor dat het vloeibaar rubber goed indringt in de Geotextiel en smeer een tweede laag Liquid Membrane over de Geotextiel. Na het uitharden wordt er een derde laag Liquid Membrane aangebracht.

GEBRUIK FLOOD COAT

Als de ondergrond dat gecoat moet worden zuigend van aard is, kan er best een eerste laag Flood Coat gebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat er een betere hechting plaatsvindt. Het is ideaal als eerste laag voor ondergronden zoals beton, metselwerk, zandcementvloer en chape. Flood Coat wordt niet gebruikt als alleenstaand product. Na een eerste laag Flood Coat wordt Liquid Membrane aangebracht in 1 of 2 lagen.

GEBRUIK TOP COAT

Top Coat kan gebruikt worden als esthetische afwerkingslaag. Het zorgt ervoor dat de waterdichte laag voorzien wordt van een esthetische afwerking. Na de uitharding van de lagen Liquid Membrane wordt Top Coat in 1 dikke laag uitgesmeerd. Gebruik Top Coat nooit als alleenstaand product. Het wordt altijd gebruikt in combinatie met Liquid Membrane.

GEBRUIK LEISLAG

Leislag heeft 3 functies: UV-weerkaatsing, beloopbaarheid en ethetische doeleinden.

Na het gebruiken van EcoProof Liquid Membrane, wordt EcoProof Leislag onmiddellijk aangebracht op de vloeibare coating.
EcoProof Leislag wordt gelijkmatig gestrooid over de coating en aangedrukt zodat deze goed hecht op het dakoppervlak. Vervolgens wordt de overtollige leislag afgeborsteld. Net voor het strooien van EcoProof Leislag moet er een extra laag EcoProof Liquid Membrane worden aangebracht, zodat de leislag goed hecht.

HOEVEELHEID

LIQUID MEMBRANE

We raden aan om 2 lagen Liquid Membrane te gebruiken. Bij het gebruik van Geotextiel raden we aan om 3 lagen Liquid Membrane te gebruiken. Op onderstaande tabel ziet u een overzicht van het totale verbruik:

  • Bitumen (roofing): 2mm (2L/m²)
  • Golfplaten: 1.5mm (1.5L/m²)
  • Metaal: 1mm (1L/m²)
  • Beton: 2mm (2L/m²)
  • EPDM: 1mm (1L/m²)
  • Hout: 1,5mm (1,5L/m²)
  • Chape: 2mm (2L/m²)
  • Kunststof: 1mm (1L/m²)

FLOOD COAT: 3 – 4m²/1L

TOP COAT: 4-5m²/1L

LEISLAG: 2kg/1m²

Tip: Bij oppervlakten die niet egaal zijn, kan de hoeveelheid die gebruikt moet worden, afwijken van de aanbevolen hoeveelheid.

VERHARDING

Liquid Membrane is een product op waterbasis. Bij de verhardingsprocedure zijn er twee fysieke wijzigingen. Een eerste fase bestaat uit de verdamping van het water uit de aangebrachte coatinglaag waardoor een binding van de polymeren plaatsvindt. Een tweede wijziging vindt plaats na maximaal 72 uur en is essentieel om de stevigheid, hechting en andere eigenschappen zoals vochtbestendigheid en resistentie van de laag te garanderen.

DROOGTIJD

Het verdampen van water is een essentieel onderdeel van het vloeibaar rubber. Hoge temperaturen, wind en zonlicht versnellen het verdampen van de net aangebrachte lagen. Het water dat zich het dichtst bij de bovenste laag bevindt, verdampt eerst. Het water dat zich in de coatinglaag tegen de ondergrond bevindt, moet zich eerst een weg banen door de coating en doet er langer over om te verdampen.

PLASVORMING

Goede dakpraktijken vereisen dat plassen van de platte daken worden verwijderd. Indien de coating tijdens het aanbrengen of in de droogfase wordt blootgesteld aan waterplassen, kan die week worden, opspringen en los komen van het oppervlak. Een aannemer moet het oppervlak dan schoonmaken en de coating opnieuw aanbrengen.

MATERIAAL SCHOONMAKEN NA GEBRUIK

De producten kunnen met White Spirit van de borstel of roller worden verwijderd. Aanvullend kan eventueel minerale olie gebruikt worden om het materiaal proper te maken.

BEWAREN

Bewaar de producten in een droge omgeving met een temperatuur tussen 5°C en 25°C. De producten zijn 24 maanden houdbaar bij een gesloten verpakking. Bij het openen van de verpakking is de houdbaarheid 12 maanden.

KLEUR EN VERKLEURING

De membraan heeft oorspronkelijk een bruine kleur. Na het aanbrengen van het product, wanneer het product volledig droog is, krijgt het een zwarte kleur.

INFORMATIE EN SERVICE

Voor specifieke begeleiding of meer informatie kunt u steeds terecht op onze technische dienst die u graag zal helpen. Onze technische hulplijn is bereikbaar van maandag tot vrijdag tussen 9 en 17 uur op het nummer +32 (0) 3 877 87 00.

Belangrijk

Deze aanbevelingen zijn gebaseerd op de technische kennis van experts en praktijkervaring. We zijn evenwel niet aansprakelijk voor het aanbrengen van het product wanneer het eindresultaat afhankelijk is van factoren die buiten onze controle vallen. Standaardnormen inzake dakpraktijken moeten worden nageleefd.